Tietoja Viipuri-keskuksesta

Etusivu
Tarkoitus & toiminta
Tapahtumakalenteri
Tiedot tapahtumista
Hankkeet
Materiaalit
Yhteystiedot

Tietoja Viipurista

Kulttuuri
Tietoja matkailijalle
Uutta Viipurista
Yhteystietoja
Linkit
Viipurin kartta

  

Tilastotietoja Viipurista

Viipurin asukasluku 1.01.2012 oli 80.508 henkeä

Viipurin alueen asukasluku 1.1.2012 oli 205.019 henkeä
Viipurin alueen kaupungeissa asuu 65,6% väestöstä
Maaseudulla asuu 34,4% väestöstä

Syntyneitä vuonna 2011 1756 h.
Kuolleita 2011 2589 h.

Viipurissa on 13 yleissivistävä koulua, 3 ammattikoulua ja 9 korkeakoulua (Pietarin korkeakoulujen haaraosastot).

Voiko ulkomaalainen hankkia asunnon tai tontin Viipurista?

Nykyisen lainsäädännön mukaan ulkomaalainen voi yleisesti ottaen vapaasti ostaa ja myydä asuntoja Venäjällä. Viipurin seudulla asuntokauppaa harjoittaa joukko kiinteistönvälittäjiä, esimerkiksi Vyborgskoje agentstvo nedvizhimosti (Viipurin kiinteistövälitys), OOO Kvartet ja ZAO Rosstro-Saima.

Viipurissa voi ostaa huoneistoja myös rakenteilla olevista taloista. Esimerkiksi rakennusyhtiöt ZAO Strojkompleks ja Vira tarjoavat asuntoja rakenteilla olevista kohteistaan. Yhden neliömetrin hinta on n. 500 euroa.

Yritykset voivat yrittää vuokrata tiloja myös kaupungilta. Niiden hinta on yleensä noin 50% alhaisempi kuin yksityisillä vuokramarkkinoilla. Kunnan hallitsemaa omaisuutta hoitava komitea (puh. +7 813 78 22649) ilmoittaa vapaista tiloista sanomalehdissä. Vuokrasopimus tehdään tavallisesti 5-8 vuodeksi. Ulkomaalaisille yrityksille yleensä tarjotaan vuokralle kunnostusta kaipaavia tiloja ja vuokralaisen on vuokrasopimuksen mukaan sitouduttava ne kunnostamaan omaan laskuunsa.


Maan omistus

Venäjän uuden maalain 15. pykälän mukaan ulkomaalaiset eivät voi omistaa maa-alueita tai tontteja rajavyöhykkeellä.

Muualla ulkomaalaiset voivat ostaa maata noudattaen yleisiä ehtoja.

Myyntirajoitukset koskevat mm. seuraavia valtion tai kunnan omistuksessa olevia tontteja: suojeltavat luonnonalueet, metsämaat, valtion tai kunnan omistuksessa olevat vesistöt, kulttuurimuistomerkit sekä arkeologiset kohteet.

Nykyisin voimassa oleva lainsäädäntö ei salli myöskään metsämaan myymistä eikä vuokraamista. Tosin parhaillaan valtion duumassa on käsiteltävänä uusi metsälaki, jossa metsänomistuskysymyksiä tarkastellaan hieman eri tavalla. Maalain mukaan ulkomaalaiset eivät voi ostaa maatalousmaata. Maan voi ottaa vuokralle enintään 49 vuodeksi.


Menettely

Jos ulkomaalainen aikoo ostaa asunnon joko vanhasta tai rakenteilla olevasta talosta Viipurista, hänen on otettava yhteyttä rakennusfirmaan tai kiinteistövälittäjään ja esitettävä passinsa sekä notaarin vahvistama passin virallinen käännös.

Kaikki kiinteistökaupat tulee ehdottomasti rekisteröidä valtiolliseen rekisteriin viimeistään kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä. Hakijalle annetaan kuitti siitä, että rekisteröivä viranomainen on ottanut vastaan hänen asiapaperinsa rekisteröitäväksi.

Viipurissa kiinteistöjen omistusoikeuksia rekisteröi Alueellinen rekisterikamari, puh. +7 813 78 253-48.