Tietoja Viipuri-keskuksesta

Etusivu
Tarkoitus & toiminta
Tapahtumakalenteri
Tiedot tapahtumista
Hankkeet
Materiaalit
Yhteystiedot

Tietoja Viipurista

Kulttuuri
Tietoja matkailijalle
Uutta Viipurista
Yhteystietoja
Linkit
Viipurin kartta

Sortavala

Hotellit

 

SUOMALAINEN VIIPURI -NÄYTTELY VIIPURIN LINNAAN

Vuonna 1293 perustetussa Viipurin linnassa Viipurissa toimii nykyään venäläinen kotiseutumuseo, jota hallinnoi Leningradin alueen museovirasto. Museossa on esillä mm. aseita 1500-1600 -luvulta, rajavalvontaan liittyvää esineistöä ja luontonäyttely. Linnan alakerrassa on suomalaisten vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusvaroin 1990-luvun alussa kunnostettu sali, jossa esitellään Viipurin Ruotsin vallan aikoihin liittyvää historiaa. Sen sijaan linnassa on hyvin vähän Suomen autonomiaan ja itsenäisyyden aikaan liittyvää aineistoa. Kuitenkin Viipurilla on ollut tärkeä asema alueen historiassa myös 1800- ja 1900-luvulla. Monipuolistaakseen näyttelykokonaisuuttaan linnan museo on pyrkinyt hankkimaan Suomen aikaan liittyvää esineistöä Suomesta, mutta museon vähäisin voimavaroin laajan näyttelykokonaisuuden rakentaminen on ollut mahdotonta.

Viipuri-keskus on kolmen vuoden toiminnan aikana hankkinut laajaa kokemusta tiiviistä yhteistoiminnasta lähialueilla. Viipuri-keskus on tukenut suomalaisten viime aikoina selvästi laajenevaa kiinnostusta karjalaisuutta ja lähialueyhteistoimintaa kohtaan. Keskuksen toiminnan kautta myös Viipurin paikalliselle väestölle on avautunut oman identiteetin ja juurien kunnioittamisen tärkeys.

Viipuri-keskus käynnisti vuonna 2005 yhdessä Viipurin linnan museon kanssa hankkeen, jonka tarkoituksena on avata Viipurin linnaan pysyvä suomalaisaiheinen näyttely. Suomalaisten ja venäläisten museoalan ammattilaisten voimin toteutettavan pysyvän näyttelyn suunnittelu ja esineiden hankinta on tarkoitus toteuttaa suomalaisen elinkeinoelämän rahallisella tuella.

Viipuri-keskus toimii varainhankinnan sekä näyttelyn valmistelutyön koordinoijana. Hankkeen kesto on arviolta 7 kuukautta (syyskuu 2005 - marraskuu 2006) ja sen kustannusarvio on n. 38.000 euroa (kustannusarvio liitteenä).»takaisin