Tietoja Viipuri-keskuksesta

Etusivu
Tarkoitus & toiminta
Tapahtumakalenteri
Tiedot tapahtumista
Hankkeet
Materiaalit
Yhteystiedot

Tietoja Viipurista

Kulttuuri
Tietoja matkailijalle
Uutta Viipurista
Yhteystietoja
Linkit
Viipurin kartta

Sortavala

Hotellit

 

NUORISOHANKE KESKIAIKAINEN VIIPURI - Raportti

Yleistä

Helsingissä ja Viipurissa toimivan Viipuri-keskus ry:n käynnistämän hankkeen kulussa (1.9.2005 - 31.8.2006) luotiin suomalaisten ja venäläisten keskiaikaseurojen verkko ja tehtiin samalla tunnetuksi Viipurin ja sen ympäristön keskiajan historiaa suomalaisten nuorten keskuudessa. Viipuri oli keskiajalla Suomen itäinen pääkaupunki ja siinä oli vuonna 1293 rakennetun Viipurin linnan lisäksi kolme kivikirkkoa: kaupunginkirkko, dominikaaniluostarin ja fransiskaaniluostarin kirkot. Kaupungissa on vieläkin jäljellä lukuisia merkkejä tuon ajan elämästä.

Harrastusmuotona keskiaika on yhä suositumpi niin Venäjällä kuin Suomessa. Kuitenkin venäläisten ja suomalaisten keskiaikaharrastajien toiminnassa on huomattavia eroja. Venäläiset tekevät pääasiassa taistelujen rekonstruktioita kun taas suomalaiset ovat kiinnostuneet enemmänkin keskiaikaisen elämänpiirin elävöittämisestä ja käsityöperinteiden elvyttämisestä. Venäjällä järjestetään säännöllisesti useampia keskiaikaan liittyviä tapahtumia, joissa on ohjelmaa sekä yleisölle että harrastajille itselleen. Viipurissa on jo parin vuosikymmenen ajan vietetty vuosittain keskiajan festivaaleja ritariturnajaisineen ja historiallisine tapahtumineen. Neljän päivän mittaiseen tapahtumaan osallistuu keskiaikakerhoja koko Venäjän alueelta. Viipurin linnassa ja viikinkiaikaisen kylän mallin mukaan rekonstruoidussa Svengårdin kylässä Viipurin lähellä toimivat työpajat, joissa valmistetaan keskiaikaisia esineitä.

Lähtökohdat

Hankkeen alkuvaiheessa selvitettiin suomalaisten ja venäläisten tahojen kiinnostusta ja mahdollisuuksia yhteistyöhön. Keskiajan parissa toimivia yhdistyksiä on sekä Suomessa että Venäjällä runsaasti. Selvitystyö molemmissa maissa osoitti, että molemmin puolin rajaa on runsaasti halukkuutta ulkomaisiin kontakteihin, mutta käytännön yhteistyö ja yhteyksien solmiminen on hankalaa ilman koordinoivaa tahoa. Vaikeuksia tuottivat jopa taistelusääntöjen ja varustevaatimusten erilaisuus, tullisäännöt varusteita vietäessä ulkomaille sekä muut matkojen ja tapaamisten käytännön järjestelyt.

Viipuri-keskuksen Helsingissä järjestämään kaksikieliseen seminaariin osallistuivat suomalaiset keskiaikayhdistykset Viikinkiajan Laiva ry, Vapaakomppania, Warusseppäin Kilta ry, Hollolan Keskiaikaseura ry, Elävä Keskiaika ry, Kroopin kilta sekä seuraavien venäläisten yhdistysten edustajat: Knjazheskaja Druzhina, Belyi Drakar ja Svengård. Seminaarissa käsiteltiin keskiaikayhdistysten toimintatyyppejä Suomessa ja Venäjällä, taistelusääntöjen normeja, tullausmenettelyä esim. ase-, puku- ja korurekonstruktioiden kuljettamiseksi rajan yli sekä keskusteltiin yhteisten tapaamisten aihepiiristä: Itämeren keskiaikaisten linnojen perustaminen, keskiaikainen viihde, musiikki ja puvut, merenkulku keskiajalla, kaivausten tulokset Viipurissa.

Seminaarit ja workshop

Huhtikuussa järjestettyyn workshopiin Pietarissa osallistuivat suomalaiset järjestöt WarusSeppäin Kilta ry, Harmaasudet ry ja Vapaakomppania.

Workshopin aikana tutustuttiin keskiaikaisten hevosvarusteiden sekä aseiden valmistukseen. Kouluttajina toimivat venäläiset Juri Asmus ja Vjatsheslav Mjasnikov. Viikinkien 1200 - 1300-luvun kilpien valmistuksesta piti esitelmän Eduard Lenski Vitjaz-klubista. Knjazheskaja Druzhinan ratsutalleilla suomalaisille esiteltiin ratsastus-, ja aseenkäsittelytaitoja.

Pietarilaisten keskiaikaseurojen tukikohdassa Sestroretskissa pidettiin seminaari, johon osallistuivat keskiajan elävöitysryhmät. Seminaarin aiheina olivat Venäjän keskiaikaseurojen monimuotoisuus sekä viikinkiaikaan, ritareihin ja Skandinaviaan liittyvät tutkimukset Venäjällä. Esitelmät pitivät Sergei Mjasnishtshev sekä Klim Zhukov ja Dmitri Korovkin. Suomalainen Jani Hyväri esitelmöi aiheesta miekkataistelut ritariaikoina. Isäntinä toimivat keskiaikaseurat Konnoje bratstvo, Knjazheskaja druzhina, Klub Vitjaz sekä keskiaikaseurojen AESB-liitto. Koordinaattorina Venäjän puolelta toimi Luoteis-Venäjän ritariyhdistysten liiton puheenjohtaja Pjotr Vasin.

Suomalaisryhmä tutustui asiantuntijan opastuksella Pietarin Eremitaasin keskiaikaisten aseiden ja varusteiden kokoelmaan sekä näyttelyyn, jossa oli esillä Maakruunun linnan (Landskrona) kaivauksilta löydettyä esineistöä ja rekonstruktiot ruotsalaisen ja venäläisen soturin varusteista.

Keväällä venäläisten keskiaikaseurojen edustajat esittivät Suomessa Turun linnan pihalla keskiaikaisen taistelun rekonstruktion ja tutustuivat suomalaisiin alan harrastajiin ja asiantuntijoihin sekä Turun linnan arkeologisiin kaivauksiin. Tapaamisessa suomalaisten yhdistysten, Turun linnan johdon ja tapahtuman järjestäjien kanssa sovittiin jatkokontakteista.

Keskiaikafestivaali Viipurin linnassa

Jo useita vuosia Viipurin linnaan heinäkuussa järjestettävään keskiaikatapahtumaan osallistuu noin tuhat elävöittäjää Venäjältä. Kolmipäiväisessä tapahtumassa on mm. musiikki- ja tanssiesityksiä, hevosturnajaiset ja jousiammuntakilpa sekä suuri linnanvalloitusnäytös.

Viipuri-keskuksen käynnistämän hankkeen tuloksena vuonna 2006 Viipurin keskiaikafestivaaleille osallistui ensimmäisen kerran suomalaisryhmä. Osallistujat saivat Viipuri-keskukselta käännökset taistelusäännöistä ja tarkat tiedot tapahtumasta, apua varusteiden tullauksessa ja kuljettamisessa rajan yli sekä tulkkauspalveluja tapahtuman aikana.

Suomalaiset asuivat omassa teltassaan telttaleirissä linnan muurien ulkopuolella ja pitivät yhteisesitysten ohella myös omia esityksiään keskiajan taisteluista. Suomalaisosallistujat saivat laajaa huomiota sekä venäläisen yleisön että osanottajien ja median taholta. Tapahtumaan osallistuneet suomalaiset solmivat laajoja kontakteja venäläisseurojen edustajien kanssa. Tämä oli tärkeä päänavaus, jolle varmastikin seuraa jatkoa.

Matkan aikana tutustuttiin myös venäläisten ja suomalaisten arkeologien suorittamiin kaivauksiin Viipurissa. Kaivauksissa on löytynyt runsaasti keskiaikaan liittyviä tuohi-, puu- ja nahkaesineitä sekä keramiikkaa 1500- ja 1600-luvuilta. Matkalle osallistuneet tutustuivat myös keskiaikaiseen elämänpiiriin viikinkien Svengård-kylässä, jossa esiteltiin keskiaikaisten vaatteiden valmistusta, savenvalantaa, sepäntöitä, eläintenhoitoa sekä tutustuttiin historialliseen rekonstruktioon keskiaikaisista asuinrakennuksista. Asiantuntija kertoi Viipurin ympäristön historiallisesta taustasta.

Hankkeeseen liittyvistä tapahtumista Viipuri-keskus tiedotti keskiaika-sivustolla.

Yhteenveto

Hankkeen aikana suomalaiset keskiaikaharrastajat perehtyivät Venäjän keskiajan kulttuuriin ja perinteisiin sekä useiden venäläisten keskiaikaseurojen toimintaan, mikä antoi mahdollisuuden oman toiminnan monipuolistamiseen ja laajentamiseen.

Hankkeen tapahtumiin osallistui yhteensä noin 150 henkeä. Hankkeen tuloksena suomalaiset ja venäläiset keskiajan harrastajat solmivat laajasti keskinäisiä suhteita ja sopivat uusista yhteistyömuodosta, mm. keskiaikaisista nuorten leireistä, joiden aikana tutustutaan keskiaikaiseen ruokakulttuuriin, vaatteiden ja aseiden valmistukseen sekä viikinkiveneiden rakentamiseen.


»etusivulle